Testresultater

Effektivitet

Hvor meget effekt får man ud af det brændstof, som man forsyner brænderen med? Følgende skema viser:
  • Den mulige effekt, beregnet efter hvor meget energi det tilførte brændstof indeholder.
  • Den reelle effekt: hvor mange Watt brænderen er i stand til at aflevere til vandet i en gryde
  • Effektivitet: Forholdet mellem reel og mulig effekt.

Det ses, at den teoretisk mulige effekt, Beregnet ud fra brændstofforbrug, ligger fra knap 2000 til knap 3000 W for multifuel- og gas. Dette afviger væsentligt fra den effekt der er opgivet fra fabrikanten. For de to brændere vi kender

den opgivne effekt for Optimus Explorer II og Nova, ligger den teoretiske maksimale effekt på hhv. 55% og 75% af den opgivne effekt. Årsagen til denne forskel kan vi ikke præcist forklare, og da vi ikke ved under hvilke forhold den opgivne effekt er målt. En grund kan være at fabrikanterne har målt med et større tryk i tanken.

Betragtes nytte-effekten, som afsættes til vandet i gryden, ligger den på ca. 1300 watt for multifuel-brænderne, hvilket er mellem 67% og 53% af den effekt, der teoretisk muligt kan være tilført.

Årsagen til denne forskel ser vi primært som værende:

  • Spildvarme i "udstødningen" udnyttes ikke, når den først er nået ud af Trangia'et
  • Varmetab gennem metallet i brænderen/trangia'en.
  • Ufuldstændig forbrænding af det tilførte brændstof.

Målinger har også vist at montering i et Trangia, selv på en forholdsvis vindstille og varm dag, giver en udnyttelsesforbedring på ++? set i forhold til en brænder uden vindskærm. Andre former for vindskærme vil også give en udnyttelsesforbedring, men om det er i bedre, samme eller ringere grad er ikke målt i denne undersøgelse. Det er dog vores overbevisning at Trangiaet giver den bedste udnyttelsesgrad af brændstoffet på grund af det unikke trangiasystem hvor spildvarmen udnyttes til at opvarme vindskærmen. om udnyttelsesgraden er så meget bedre at mervægten af et Trangia kan spares i brændstof skal være usagt.

Tid for kogning af 1L vand

Følgende graf viser tidsforbruget for opvarmning af 1L vand fra 17 grader C til 100 grader C.

For tre ud af fire multifuel-brændere ligger kogetiden for 1L vand på godt 4 minutter. Den fjerde, Primius Himalaya har, som Primus's gasbrænder, en tid på 5-6 minutter. Da vi ikke har foretaget et specielt stort antal tests (max. 5 kogninger for en brænder pr. brændstofstype), kan faktorer som trykket i brændstofflasken og finjustering af brænderen have indflydelse på disse resultater. Kogetiderne giver derfor kun et godt fingerpeg om, hvilken kogetid der kan forventes med den enkelte brænder.

Den store forskel i kogetid ses ved overgangen fra fossile brændstoffer til sprit. Dels er brænderen af en ganske anden type, men også det faktum at energiindholdet i sprit kun er ca. 50% i forhold til benzin og petroleum spiller en væsentlig rolle. Derfor er det ikke nogen overraskelse at kogetiden for 1L vand bliver næsten tre gange så lang med den originale trangia-brænder.

Vægt

Følgende graf viser samlet vægt for brænder, og for de brændere der kan monteres både i Trangia og som stand-alone brænder, er vægten for begge monteringer opgivet.

Overgangen fra Trangia's standard-spritbrænder til en gas- eller multifuel-brænder tilføjer mellem ca. 120 og ca. 300 gram til oppakningen. Disse gram er dog hurtigt sparet i brændstof, hvis det ikke kun er en weekendtur. Ved at montere multifuelbrænderne i et Trangia spares vægten af den originae fod, hvilket er godt 50 g. Til det skal så lægges Trangia fod og skærm på 390 g. Det vil sige at med en mervægt på under 300 g opnås en stabil fod og vindskærm.

Ud over den forholdsvis begrænsede mervægt kommer også pakvolumen. Optimus Explorer II og MSR WhisperLite kan ikke pakkes inden i Trangia'et, og skal derfor stuves i rygsækken i en separat pose. Dette kræver lidt hensyntagen til, at brænderen ikke bliver udsat for alt for hårdt pres af den resterende oppakning, men i praksis lader det sig dog fint gøre at finde et hjørne i rygsækken.


Opdateret: 9/11 2001
Mail til webmaster